Kalmarhemstudent Kalmarhem

Skötselråd

Det här är vanliga frågor till oss. Kanske är det samma frågor som du har? I så fall hittar du svaren här!

 • + Brandsäkerhet

 • Du får inte förvara något i trapphuset eller korridoren, trapphuset ska alltid vara fritt för att du enkelt ska kunna ta dig ut ur byggnaden.

  Brandvarnare: Tillsyn, skötsel och funktionskontroll av brandvarnaren. Fungerar den inte skall den anmälas till Kalmarhem som inte är ansvariga om brandvarnaren inte fungerar vid en brand.

  Läs mer om hur du kan skydda dig och dina grannar mot en brand här.

 • + Balkong/uteplats

 • Uteplatsen till en marklägenhet ska underhållas av hyresgästen. Avsikten är att tomtområdet alltid ska ge ett välvårdat intryck. Hyresgästen har inte rätt att utföra byggnadsarbeten eller inglasning av en balkong utan hyresvärdens skriftliga medgivande. Hyresgäst som missköter tomt och där hyresvärden måste vidta åtgärder debiteras för utfört arbete. Balkongen eller uteplatsen som tillhör lägenheten får inte användas som upplagsplats för sopor, tidningar eller annat brännbart material. Du får inte hänga något utanför balkongen av säkerhetsskäl.

 • + Djur

 • Du får ha husdjur i lägenheten under förutsättning att du tar hand om dem väl och att de inte stör dina grannar. Är du borta på dagen måste du se till att djuren har tillsyn.

  Du är också ansvarig för att dina djur inte springer fritt på lekplatser eller lekytor. Har du hund ska den alltid hållas kopplad på allmän plats och den ska givetvis rastas på lämpliga ställen. Inte heller katter får lämnas utan tillsyn.

  Det är förbjudet för hyresgästen att ha giftiga djur eller ormar i sin bostad och tillhörande utrymmen och ytor som ägs av Kalmarhem. 

 • + Grillning

 • Kol-, engångs- och gasolgrill får endast användas i markplan. Grillen måste då placeras minst 3 meter från väggen. Den ska ställas så långt ut från fastigheten att röken inte besvärar grannarna. Använd gärna en elektrisk tändare som läggs i kolen så slipper både du själv och grannarna oset från tändvätska.

  På uteplatser och balkonger är elgrill tillåten, men tänk även på följande:

  - När det är eldningsförbud i området är det förbjudet att grilla. Även på balkongen.

  - Du får inte störa dina grannar med rök som kan uppstå vid grillning. Fråga gärna dina grannar innan du tänder din elgrill.

   

   

   

 • + Rökning

 • Tänk på att inte röka i lägenheten och ta alltid hänsyn till dina grannar. Om någon har rökt inomhus krävs en patentering som hyresgästen blir betalningsskyldig till. En patentering är en noggrann rengöring av väggarna, en ny tapetsering samt ommålning av väggarna.

 • + Värme

 • Under vintern måste elementen i lägenheten vara på för att lägenheten inte ska ta någon skada av kylan. Termostaten i elementen mäter av värmen i rummet och regleras också därefter. Undvik att lufta elementen, kontakta oss vid eventuella problem. Var därför försiktig med att hänga tjocka/tunga gardiner eller att ställa saker framför elementen då de skapar en missvisning av rummets temperatur.

 • + Fönster

 • För att undvika fuktskador eller kondens i dina fönster rekommenderar vi att ni drar upp gardiner på dagen för en ökad ventilation kring fönsterna.

 • + Ventilation

 • Under extremvärmen som råder är det viktigt att du håller dörrar och fönster stängda under dagtid och vädrar först under kvällstid eller under tidig morgon. 
  Detta är för att du inte ska släppa in varmluft under dagen samt att ventilationssystemet ska fungera så bra som möjligt. 
  Vi tipsar om att köpa fläkt, AC, sätta upp skyddsfilm på fönstren, dra för gardiner eller dra ner persienner för att stänga ute värmen så gott det går. 

  Underhåll och rengör ventilationen med jämna mellanrum för att de inte ska täppas igen. Genom att sätta ett tunt hushållspapper mot ventilationen kan du se om utsugets funktion fungerar. Eftersom det är viktigt att ventilationen fungerar i fuktiga utrymmen vill vi att ni kontaktar oss om ventilationen inte fungerar.

 • + Badrum

 • Toalett och badrum: Rengör toaletten och badrummet med mjuka borstar och ett milt samt gärna miljövänligt rengöringsmedel. Var försiktig med skarpa skönhetsprodukter så de inte missfärgar badrummet. OBS: tänk på att inte spola ner något annat än toalettpapper i toaletten.

  Golvbrunn och avlopp: Rengör golvbrunnen i badrummet med jämna mellanrum för att förhindra dålig lukt och stopp i avloppet. Lyft bort gallret, torka bort allt som har fastnat i gallret och avsluta med att spola rent golvbrunnen med handduschen. Har du varit bortrest en tid och upplever lukt från avloppen kan det bero på att vattenlåset hunnit torka ut. Då spolar du bara vatten så att vattenlåset fylls på igen.

 • + Golv

 • Dammsug golven i första hand och avlägsna fläckar och synligt smuts så snart det uppstår. Använd gärna dörrmatta innanför dörren och möbeltassar under möblerna för att skydda golven. Golven i lägenheten går att tvätta med ljummet vatten och ett milt samt gärna miljövänligt rengöringsmedel. Torka av golven med en lätt fuktig trasa eller en golvmopp. 

 • + Tapeter

 • Dammtorka tapeterna med jämna mellanrum. Om tapeten har ett plastskikt kan du torka av den med en lätt fuktig trasa. Undvik att göra onödiga hål i väggarna och var försiktig med att ställa saker mot väggarna som kan skapa missfärgningar. Om det finns stora hål i väggarna är du som hyresgäst ansvarig att åtgärda detta vid en flytt. 

 • + Kök

 • Skåp och luckor: Rengör med en fuktig trasa och ett milt samt gärna ett miljövänligt rengöringsmedel.

  Spis, ugn och fläkt: Rengör regelbundet. Lägg fläktfiltret i diskhon med varmt vatten och såpa – sätt tillbaka filtret när det torkat. Genom att rengöra ugnen och dess plåtar med en ugnsrengöring regelbundet blir det enklare att hålla ugnen ren. Använd endast kastruller med en plan botten för att undvika skador på spisens plattor.

  Kyl och frys: Genom att avfrosta frysen med jämna mellanrum blir frysens temperatur jämnare vilket medför en lägre energiförbrukning. Ett tips är att avfrosta frysen genom att ställa in en skål med varmt vatten i frysen.

  Avlopp: Torka ur stekpannor och grytor med papper innan rengöring i diskhon eftersom det enkelt fastnar fettavlagringar i rören. Tänk även på att torka bort all överflödig vätska som samlas utanför diskhon för att undvika vattenskador.